Santa Maria d’Àneu present a l’exposició sobre la ruta del Pirineu Comtal, a Palau Robert

Avui s’ha inaugurat al Palau Robert de Barcelona una exposició sobre la ruta del Pirineu Comtal, un recorregut que permet fer un viatge al naixement de Catalunya, travessant el territori dels antics comtats que foren bressol de la “Catalunya Vella”. Aquesta exposició es podrà visitar fins a l’1 de novembre.

La ruta del Pirineu Comtal, que cronològicament comprèn el període del segle IX al XV, es desplega al llarg de tota la franja pirinenca i prepirinenca de Catalunya, i té com a objectiu crear una potent oferta turística sostenible i competitiva basada en la posada en valor dels principals recursos naturals, monumentals i culturals, tangibles i intangibles, lligats als orígens medievals de Catalunya.

Des de l’Empordà fins a la Vall d’Aran, la Ruta del Pirineu Comtal proposa recórrer 11 dels antics comtats catalans, un vescomtat i també les Terres de l’Aran, que van ser escenari de la configuració i naixement del país. Aquesta ruta travessa paisatges de gran bellesa que van ser l’escenari de gestes de personatges històrics, així com de llegendes, mites i tradicions. Però, a més, es tracta d’un itinerari que combina els impressionants escenaris pirinencs amb la bellesa dels castells i de les esglésies i monestirs romànics.

L’exposició, que es podrà visitar des d’avui i fins a l’1 de novembre, reprodueix un itinerari que forma part del programa Rutes de Catalunya.

La ruta comprèn dos itineraris que fan un recorregut circular per tot el Pirineu català. L’itinerari nord va des del monestir de Sant Pere de Rodes fins a la vall de Boí i l’itinerari sud va des d’aquest últim punt fins a la ciutat de Girona. Però el viatge també es pot fer a un ritme més pausat seguint la ruta comtat a comtat: començant pels comtats de Girona, Empúries i Besalú, continuant pels comtats de Ripoll, Berga i Cerdanya, arribant fins als comtats d’Urgell, Pallars Sobirà i Ribagorça, passant per l’Aran, per acabar seguint el flanc meridional prepirinenc, pel comtat del Pallars Jussà, el vescomtat de Cardona i el comtat d’Osona. A partir de les variacions històriques, la ruta associa els comtats a les comarques i entén el Pirineu en un sentit ampli que integra el Prepirineu i els territoris adjacents.

Aquesta ruta ofereix al visitant la possibilitat de visitar una acurada selecció de conjunts medievals que el transportaran als temps de Guifré el Pelós, l’abat Oliba, el cavaller Arnau, la comtessa Ermessenda o el guerrer Bernat Tallaferro. En definitiva, es tracta d’una oferta turística que integra natura, història i cultura en una mateixa ruta.

Cada visitant trobarà en el recorregut del Pirineu Comtal una oferta turística adaptada a les seves necessitats: des del petit hotel o la casa rural, fins a l’àmplia  oferta de càmping de què disposen les comarques que formen part d’aquesta ruta. A més, a tot arreu es poden degustar els sabors de la cuina catalana de muntanya.

La ruta del Pirineu Comtal forma part del programa Rutes de Catalunya, i sorgeix com una acció del programa de foment i integració de productes turístics que pretén identificar i crear grans rutes nacionals a partir del patrimoni cultural, natural i històric i que contribueix a diferenciar l’oferta catalana d’altres destinacions, pel seu valor afegit.

Nota de premsa del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: