El servei meteorològic de Catalunya inaugura l’estació EMA a Sort

L’equipament, ubicat a l’Escola de Piragüisme de Sort (Pallars Sobirà), facilita dades meteorològiques en temps real des de l’estiu de l’any passat i s’usen en l’elaboració periòdica dels butlletins climàtics que es publiquen al web de l’SMC.

El dissabte 20 de febrer, a les 16 hores, l’Alcalde de Sort, Agustí López, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya, David Rodríguez, inauguraran oficialment l’estació meteorològica automàtica ubicada a l’Escola de Piragüisme de Sort (Pallars Sobirà). Aquesta infraestructura s’ha pogut posar en marxa en terrenys gestionats pel mateix Ajuntament de la capital del Pallars Sobirà, gràcies al conveni signat en data 8 de juliol entre el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Ajuntament de Sort. A l’acte també assistiran el Delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo, i el director dels Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge a Lleida, Joan Farré.

Aquest equipament disposa de sensors meteorològics per mesurar les diverses variables meteorològiques com la temperatura, la humitat relativa de l’aire, la pressió atmosfèrica, la precipitació i el gruix de neu. Les dades subministrades per tots aquests sensors s’envien des de l’EMA fins a la seu central de l’SMC cada 30 minuts mitjançant comunicació mòbil GSM. Tot seguit, els valors s’emmagatzemen i se sotmeten a diversos controls de qualitat per garantir la validesa de la mesura i emmagatzemar-la a la Base de Dades Meteorològiques de Catalunya. La informació facilitada per l’estació es pot consultar ràpidament al web i serveix per realitzar els diversos butlletins climàtics que periòdicament desenvolupa l’SMC, per tasques de vigilància i predicció meteorològica.

El nou equipament vol assegurar d’una banda la continuïtat d’una sèrie de dades meteorològiques d’observació manual que ha estat contínua des de fa més de 25 anys i que té una gran importància per a l’estudi del clima a la zona. A més, l’EMA de Sort forma part d’un programa d’actuacions del Servei Meteorològic de Catalunya amb l’objectiu de disposar de dades meteorològiques de temperatura i de precipitació de totes les capitals de comarca. La ubicació concreta de l’espai comparteix amb l’espai amb d’altre instrumental meteorològic i de mesura de la qualitat de l’aire gestionat per la Direcció General de Qualitat Ambiental (enllaç) del mateix DMAH.
El Servei Meteorològic de Catalunya gestiona la Xarxa d’Equipaments Meteorològics de Catalunya (XEMEC) i, més concretament, de la xarxa d’estacions meteorològiques automàtiques (XEMA), formada per 165 estacions equipades amb sensors que mesuren les variables meteorològiques principals a nombrosos indrets del país. Els registres proporcionats pels equipaments s’incorporen a la Base de Dades Meteorològiques de Catalunya que permet realitzar tasques de vigilància meteorològica i estudis climàtics.

→ Més informació: Servei Meteorològic de Catalunya
→ Informació de la ubicació de l’Estació Meteorològica Automàtica (enllaç)
→ Nota de premsa de la posada en marxa de l’Estació Automàtica (enllaç)
→ Dades actuals de l’Estació Meteorològica Automàtica (enllaç)

Notícia enviada de la Biblioteca de Sort. http://www.bibliosort.cat

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: